Begraven of cremeren

Een overlijden in naaste kring is een emotionele gebeurtenis. Toch dienen er in de korte tijd tussen overlijden en begraven veel rationele beslissingen genomen te worden. Op www.geldermalsen.nl/overlijden staat een overzicht van alle mogelijkheden en voorwaarden.

Begraafplaatsen

In de gemeente Geldermalsen zijn tien algemene begraafplaatsen. Algemene begraafplaatsen zijn begraafplaatsen die door de gemeente beheerd worden. Elk heeft door hun geschiedenis een eigen karakter.

De begraafplaats bezoeken kan dagelijks. U bent elke dag welkom van zonsopgang tot zonsondergang.

Begraven is mogelijk van maandag t/m vrijdag, 9.00 -16.00 uur en op zaterdag, 9.00-16.00 uur. Andere tijden zijn in overleg mogelijk.

Graven voor kinderen

Kinderen tot 12 jaar worden meestal begraven op een speciaal ingericht gedeelte op de begraafplaats. Ook hier bestaat het onderscheid tussen een algemeen en particulier graf.

Cremeren

In de gemeente Geldermalsen is geen crematorium gevestigd. De dichtsbijzijnde crematoria zijn gevestigd in Beuningen, Nieuwegein, Utrecht en Rosmalen.

Na een crematie wordt de as vier weken bewaard door het crematorium. Na deze wettelijk vastgestelde periode mag de as verstrooid, begraven of bijgezet worden. Op alle begraafplaatsen van de gemeente Geldermalsen is er de mogelijkheid tot begraven van een urn met as in een algemeen en particulier urnengraf. Op enkele begraafplaatsen is het ook mogelijk de urn in een urnennis te plaatsen. Daarnaast is het mogelijk urnen bij te zetten in een particulier graf. Op sommige begraafplaatsen kan een urn in een urnen muur worden bijgezet.