Loterij, kleine kansspelactiviteiten en speelautomaten

Scroll naar

Wat u moet weten

Kansspelactiviteit

• Onder kleine kansspelactiviteiten verstaan we spellen als bingo, kienspel, vogelpiekspel en rad van avontuur.
  • Geef minimaal twee weken van tevoren aan de gemeente de tijd en datum door.
  • De organisatie die de activiteiten organiseer moet minimaal 3 jaar bestaan.
  • Het doel van de organisatie mag niet het organiseren van kansspelactiviteiten zijn.
  • Het prijzenpakket mag een maximale waarde hebben van € 400 per spelronde en € 1.550 per bijeenkomst.
  • Als u niet aan de gestelde regels houdt, kan de gemeente de bijeenkomst verbieden.

Loterij

• Het is verboden om een loterij te organiseren zonder vergunning.
  • Minstens de helft van de opbrengsten moet aan een doel besteed worden van algemeen nut.
  • De prijzen of premies mogen niet hoger zijn dan € 4.500.
  • Zijn de prijzen of premies hoger dan € 4.500 dan moet er een vergunning aangevraagd worden bij de Kansspelautoriteit.
  • Een loterijvergunning wordt alleen verleend aan een vereniging, stichting of instelling.

Speelautomaten

• Voor het hebben van een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, moet u een aanwezigheidsvergunning aanvragen bij de gemeente.
  • U heeft een geldige drank- en horecavergunning nodig.
  • Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.
  • Hoogdrempelige inrichtingen zoals cafés, bars en nachtclubs mogen maximaal 3 speelautomaten hebben staan. Waarvan maximaal 2 kansspelautomaten.
  • Laagdrempelige inrichtingen zoals snackbars, kantines en restaurants mogen maximaal 3 behendigheidsautomaten hebben staan.

• Melden kansspelactiviteit: gratis
  • Loterijvergunning: 34,90 euro
  • Aanwezigheidsvergunning voor 3 jaar voor één kansspelautomaat:  56,50 euro
  • Aanwezigheidsvergunning voor een tweede of derde kansspelautomaat  34,00 euro

Aanvraag

Voor het melden van een kansspelactiviteit heeft u de volgende gegevens nodig:

• Soort kansspel
  • Doel van de opbrengst
  • Aantal deelnemers
  • Hoogte van het prijzengeld
  • Geldwaarde van de hoogste prijs
  • Datum, plaats en tijdstip

Voor het aanvragen van een loterijvergunning heeft u de volgende gegevens nodig:

• Locatie
  • Doel opbrengsten
  • Aantal loten
  • Waarde prijzengeld
  • Geldwaarde hoogste prijs.

Voor het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning heeft u de volgende gegevens nodig:

• Type automaat
  • Serienummer
  • Gegevens exploitant van de kansspelautomaten
  • Uw naam
  • Locatie