Hoe te handelen bij gevaar

Scroll naar

Tips voor rampen in Nederland

Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel. Dit is het motto van een campagne van de overheid. Het doel is iedereen bewust te maken van risico's en nuttige tips te geven over handelen in geval van een plotselinge ramp. Natuurlijk hoeven we niet dagelijks in angst te leven voor een overstroming of een grote brand. Maar met een goede voorbereiding is het toch rustiger slapen.

Rampenzender

Voor rampen in gemeente Geldermalsen geldt dat informatie, hulp en tips bekend worden gemaakt via de regionale radiozender Radio Gelderland 89,1 FM en televisiezender TV Gelderland

Daarnaast wordt ook de gemeentelijke website en Veiligheidsregio Gelderland-Zuid ingezet.

Lang verblijf binnenshuis

Wat is een goede voorbereiding? In elk geval één waarbij er rekening wordt gehouden met een onverwacht lang verblijf binnenshuis.

• Eten en drinkwater voor minimaal drie dagen in huis hebben
  • Zorgen voor een draagbare radio met extra batterijen.
  • Als de stroom langdurig uitvalt, is het altijd handig om kaarsen of een goede zaklamp in huis te hebben.

Grote brand

Als er sprake is van een grote brand in een woonwijk, een winkelcentrum of een fabriek bestaan er noodplannen. U kunt uzelf voorbereiden door altijd even te kijken waar de nooduitgang is als u in een groot gebouw bent. Tijdens een brand: neem kinderen en gehandicapten zo snel mogelijk mee het gebouw uit. Maak doeken nat om voor neus en mond te kunnen houden. En ga nooit terug een brandend gebouw in.

Overstroming

Grote delen van Nederland liggen onder de zeespiegel en daarom blijft het risico van een overstroming aanwezig. Bedenk bij wie u terecht kunt als u uw huis moet verlaten. Als er echt een overstroming aankomt, zorg dan dat u een noodpakket heeft om mee te nemen (kleding, medicijnen, belangrijke papieren, enz.). Volg zo goed mogelijk de aanwijzingen van de overheid.

Gevaarlijke stoffen

Als er op grote schaal gevaarlijke stoffen als chloor of ammoniak vrijkomen, waarschuwt de gemeente u met de sirene of geluidswagens. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar de rampenzender. U krijgt te horen wat u moet doen.

Haal niet uw kinderen van school. De schoolleiding weet wat ze moet doen in zo'n geval. Sluit in huis alles af wat voor ventilatie dient. Bel wel even uw buren of ze weten wat ze moeten doen.

Terroristische aanslag

Politie en justitie werken nauw samen om een aanlag te voorkomen. Waarschuw in een verdachte situatie altijd de politie.

Ga voor meer informatie naar de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Uitval van stroom, gas, water of telefoon

Als dit soort voorzieningen langdurig uitvallen, is het noodzakelijk om voldoende voedsel en drinkwater in huis te hebben. Meer informatie over de situatie krijgt u via de rampenzender van de regio. Telefoneren is niet aan te raden; overbelasting van het telefoonnet maakt de zaak alleen maar erger.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over noodsituaties, de voorbereiding daarop en een overzicht van risico's in de omgeving op www.nederlandveilig.nl

Direct informatie bij een noodsituatie? Kijk of uw mobiel geschikt is voor NL-alert.