Trouwen in het buitenland

Scroll naar

In het buitenland trouwen

Als u in het buitenland wil trouwen, kan er om een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een verklaring van ongehuwd zijn worden gevraagd. Neem altijd contact op met de ambassade van het land waarin u wilt trouwen of met de burgerlijke stand van de plaats waarin u wilt trouwen. Beide verklaringen kunt u opvragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

 

De verklaring van huwelijksbevoegdheid is zes maanden geldig. De geldigheid van een verklaring van ongehuwd zijn verschilt per land.

 

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • U of uw partner heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U of uw partner staat in deze gemeente ingeschreven of deze gemeente was uw laatste woonplaats voordat u naar het buitenland vertrok.

 

Getrouwd in het buitenland

Als u in Nederland woont en in het buitenland bent getrouwd, moet u uw huwelijk registreren bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een beëdigde vertaler.
  • De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
  • Als u of uw partner (of beide) niet de Nederlandse nationaliteit hebben en geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, moet u of uw partner verklaring afleggen.

Aanvraag

Als u in het buitenland wil gaan trouwen en een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een verklaring van ongehuwd zijn nodig hebt:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Afschrift van de geboorteakte
  • Uittreksel van de Basisregistratie personen (BRP), met vermelding van uw nationaliteit en burgerlijke staat
  • Als u eerder bent getrouwd: een echtscheidingsakte of een overlijdensakte

Als u in het buitenland getrouwd bent en uw huwelijk in Nederland wil registreren:

  • de originele huwelijksakte, eventueel met vertaling en legalisatie
  • een geldig identiteitsbewijs
  • eventueel moet u of uw partner een verklaring afleggen